
MTSOA Online Meeting - Sunday, September 10, 2023.


Meeting video link: https://us02web.zoom.us/rec/share/
tWHeJVObN9y6tTJdnFW4661CIslo_wwofRGI4C0kR5HhHBTt4lHY2wIsmAl4oryF.nhZ1cy2Z_Vl
6uXpr

Passcode: UfP!2xGi


Attendance: 47


Board members in attendance:

Tony Sheets - Treasurer

Jess Erickson - Secretary


Meeting was called to order at 6:33PM


Treasurer’s report:

Income $275

Expenses: Web Hosting $193.25

Today's balance $6,618.17


Secretary’s report:

Please fill out your game reports within 24 hours of the contest unless you have ejections or 
unusual situation reports, then please do the report the night of the game.


The main content of the meeting was reviewing key parts of rules 1-6 and some  rule changes 
for 2023 led by the secretary.


Rule 1 Field Markings: Biggest thing we are concerned with is technical areas, they should be 
clearly marked. If fields aren’t correctly marked please put it in the report and let Marco know. 
They should start 10 yards from the half way line and be 20 yards max in width

Goals must be anchored, you can not play if they aren’t anchored

The back of the goal post should be on the outer edge of the goal line

Spectators can be around the field but not directly behind the goal. They should be at least 
10ft from the touch line, team areas and goal line

ANY ISSUES WITH FIELD MARKINGS GOES THROUGH MARCO FIRST. 


Rule 2 The ball: The home team should provide 3 however there is no minimum that you must 
have in order to play the game. You can get game balls from the visiting team if needed.


Rule 3 Players and Substitutes: A game shall not be started with fewer than 7 players. If for any 
reason you get to only 6 players it is considered a forfeit for the team in violation. Make sure 
that is clear in the report. Example #1 - if a team receives 5 ejections/red cards, they will not 
have enough players to continue. Example #2 - a team only has 8 to start the game.  During 
the game 2 players get injured and can not continue.  With only 6 available players, the team 
will forfeit.

A varsity game may not begin without a roster of names and numbers, that way if there is a 
card you write in the report the player’s name and number; i.e. #18 Tim Stewart received a 
caution in the 34th minute for UB

Players can be written and added to the roster after the start of the game

The team winning the coin toss can choose: which side to defend or the kickoff

Subs are to be unlimited and the sub is a player of record once beckoned, this becomes 
important if the sub coming off does something to warrant a card and if they play short or not.
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Subs must exit on the bench side unless the are injured and will be treated for a while off the 
field (new rule this year) 

Time for subs: 

 --anybody can sub after a goal

 --anybody can sub after an injury

 --anybody can sub on any goal kick

 --anybody can sub after a caution and the cautioned player must go off; if the team that was 
cautioned has elected to play short handed then the player that was cautioned can not re-enter 
until the next legal sub opportunity

 --to initiate a sub it must be that team’s throw or corner but if both teams are there then 
everybody can sub

Injuries (new rule) if you stop the clock and beckon personnel to attend to the injured player 
then the player must leave the field (regardless of position, i.e. even keepers). If you beckon 
personnel and they don’t enter the player still has to go off, if personnel enter the field without 
you beckoning then the player still has to go off. Head injury and blood stop play immediately, 
restart with a drop ball, if in the box it goes to the keeper. If a team decides to play short for 
anything other than misconduct then the player must wait until the next stoppage until they can 
play even, i.e. if they decide to play short after an injury then it is not run of play but the next 
stoppage. If there is an issue with equipment and the team decides to play short, they must 
wait until their next legal sub opportunity.


Rule 4 the Uniform: Home team wears dark colors (anything that contrasts with white) and 
Away team wears white jerseys. Shorts can be any color and per Rule 4-art1.b (The Jim Deck 
rule) equipment shall not be modified from its original manufactured state except for socks.

If there are undergarments they do not have to be the same color as the uniform but they 
should all be similar color and length; i.e. if somebody is wearing white sliding shorts then 
everybody must wear white. Do not make the news and make somebody change but just put it 
in the report. (during the colder weather player safety comes first if undergarments don’t 
match, keep players safe and healthy is always the main focus).

Tape or straps on the sock should be similar color to the sock

Medical devices (hearing aides, cochlear implants, diabetic readers or insulin pumps and 
concussion rings around the neck) are legal to wear; DO NOT MAKE THE NEWS!!!!

New rules for beads and other adornments, if they do not oppose a risk to anybody else but 
the player wearing it then they are fine (new rule last year)

Tony Sheets added that the beads or adornments must be secured and not swinging around to 
cause a risk to anyone else but the player wearing them.

Technology devices must be worn under the jersey or on the shoe/sock, nothing on the wrist - 
this includes trackers

Jewelry shall not be worn except for religious or medical reasons (i.e. the inside ear ring for 
migraines; DON’T MAKE THE NEWS). Other medical bracelets can be taped but need to be 
visible, i.e. diabetic bracelet or other warnings. 

Pennies are recommended but not required


Rule 5 The ref: Be there 30 mins before the game and on the field 15 mins before kickoff

The head ref or one listed first should e-mail the crew and home team coach to verify time and 
location. Also go over where to park and what to wear. Our association requires green and gold 
as the primary jerseys, 2 stripe socks, but you can wear anything as long as you match; i.e. 
college jerseys, 3 or no stripe socks.

If you wear a cap make sure it is all black, if you wear pants make sure they are all black. I do 
not care if one ref is in short sleeves and one in long. If you are in short sleeves please do not 
wear a long sleeve shirt in under but by all means remain safe and healthy comes first

Your jurisdiction starts and ends as long as you are on location!!!! TSSAA tells us to leave the 
field immediately after the final whistle, I rather get a complaint that somebody didn’t shake 



hands afterwards compared to something happening immediately following and the officials 
didn’t leave immediately


Rule 6: ball holders, timer and scorer: The home team shall provide 2 ball chasers, if they don’t 
have them put it in the report and let Marco know. Some teams place balls around the field and 
then have players go get them if needed, this should be ok.

If the scoreboard is operating properly then that should be the official time, go over and review 
with the timekeeper on when to stop the clock; i.e. after goals, cards, PKs and injuries. Also the 
last 5 minutes of the 2nd half or 2nd OT if the team ahead is subbing. 


Any issues with the field, ball chasers or uniforms should go through Marco and not TSSAA


The meeting was adjourned at 7:11PM



